sutemaaritma

Tarım Arazisi Su Arıtma Sistemleri

Tarım Arazisi Su Arıtma Sistemleri

Sulama suyundaki tuzluluğu sınıflandırmak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır, ancak bu sınıflandırmalar aşağıdaki nedenlerden dolayı mutlak değildir:

■ Sulama suyunda tuz bileşimi ile konsantrasyon arasında net bir ilişki yoktur. Genel olarak topraktaki suyun tuzluluğu, sulama suyunun tuzluluğunun 2 ile 10 katı arasında değişmektedir.

■ Bitkiler, hem genel tuz toleransı hem de spesifik iyon toksisitesi açısından büyük farklılıklar gösterir.

■ Yağış, sıcaklık, bağıl nem, toprak tipi ve sulama süreci gibi iklim koşulları, bitkiler ve sulama suyu kalitesi arasındaki ilişkiyi etkiler.

■ Sulama suyundaki bileşikler arasındaki ilişkiler de önemlidir. Bir iyonun etkisi başka bir iyonun varlığıyla değişebilir. Karşılıklı ilişkilerin örnekleri arasında kalsiyum ve sodyum, bor ve nitrat ve selenyum ve sülfat yer alır.

■ Yukarıdaki faktörlerden dolayı sulama suyunun tuzluluk limitini net olarak belirtmek mümkün değildir. Sulama suyu kalitesini belirlemede en önemli dört kriter aşağıda listelenmiştir.


1. Çözünür tuzların toplam konsantrasyonu,
2. sodyum iyonlarının diğer katyonlara oranı,
3. Spesifik iyon konsantrasyonu
4. Belirli koşullar altında bikarbonat iyonu konsantrasyonu ile kalsiyum magnezyum konsantrasyonu arasındaki ilişki

3.1. Çözünür tuzların toplam konsantrasyonu
Sudaki tuz miktarı ile suyun elektrik iletkenliği arasında doğrusal bir ilişki olduğundan ve elektrik iletkenliği kolayca ölçülebildiğinden, tuzluluğa göre su kalitesi elektrik birimleri dS/m olarak ifade edilir. = mS/cm veya mmhos/cm, mikromohs/cm. mmhos/cm ve micromhos/cm artık eskimiş birimlerdir. Sulu tarımda başarıyla kullanılan çoğu suyun elektriksel iletkenliği 2.250 mS/cm’den azdır.
3.2 Sodyum iyonlarının diğer katyonlara göreli oranı
Sudaki sodyum iyonlarının diğer katyonlara oranı, özellikle kalsiyum ve magnezyum miktarı da sulama suyunun kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu oran, sodyum adsorpsiyon oranı (SAR) olarak adlandırılır. 3.3 Spesifik İyonik Konsantrasyon Sulama suyunun toplam tuz konsantrasyonu, bitkilerin toprak çözünmesi sırasında oluşturdukları ozmotik basınç nedeniyle genellikle bitkiler tarafından su kullanım oranını etkiler. Ayrıca eriyiğin ozmotik basıncından bağımsız olarak bitki büyümesini etkileyen özelliklere sahiptir. Bu özellik suda bulunan bazı iyonların toksik (zararlı) etkisidir. Aşağıdaki tablo, uzun süreli kullanımda zararlı olabilecek toksik iyonları ve bunların konsantrasyonlarını listeler.

Tarımsal su arıtma nasıl çalışır?

Tarımda kullanılan suda çok fazla tuz varsa bitki köklerinin su emmesi azalır ve bitki ölür. Bu nedenle tarımsal amaçlı kullanılan suların tuzluluğu araştırılmalıdır. Tuz içeriğini ayarlayarak suyun kalitesini artırabilirsiniz. Topraksız tarımda toprak olmadığı için bitkiler ihtiyaçları olan tüm vitamin ve mineralleri sudan alırlar bu yüzden suyun kalitesi çok önemlidir. Suda bakteri ve mikrop bulunmamalı, mineraller dengelenmelidir.
Bu koşullar sağlandığı takdirde topraksız tarımın verimliliği kullanılarak yüksek kaliteli sonuçlar alınabilir. Topraksız tarımda kullanılan tarımsal su arıtma sistemlerinde genellikle ters osmoz veya ultrafiltrasyon tercih edilmektedir. Ters osmoz ile su değerleri optimize edilmekte olup, bu sistemde ayrıca suyun tekrar kullanılmasını mümkün kılan membran filtreler kullanılmaktadır. Deniz suyu arıtma teknolojileri geliştirilerek tarımsal su arıtma sistemlerinde deniz, nehir veya kuyu suları arıtılarak tarım yapılabilmektedir. Tarımsal su arıtma sistemleri hakkında uzman ekiplerimizle görüşerek ve ihtiyaçlarınıza uygun sunduğumuz çözümleri tartışarak bilgi edinebilirsiniz.

Tarımsal su arıtmanın amacı nedir?

Tarım ülkemizin en gelişmiş sektörlerinden biridir. Tarımda bilinçsiz sulama ise gereğinden fazla su tüketir, su kaynaklarını azaltır ve toprağı verimsiz hale getirir. Damla sulama, gereksiz sudan kaçınmanın iyi bir yoludur. Gereksiz sulanmayı önler ve toprağa zarar vermez, bitkilere gerekli suyu sağlar. Tarımsal su arıtma sistemleri ise ihtiyaç duyulan su kalitesini yakalayarak daha verimli tarım yapma imkanı sunmaktadır. Suyun tuzluluğunu azaltır ve bitkilere zarar verebilecek tüm maddeleri sudan uzaklaştırır. Tarımda kaliteli su kullanmak için ihtiyaç duyulan arıtma sistemleri için bizi arayarak uygun fiyatlı seçenekler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Tarımsal su arıtmanın faydaları
Tarımsal su arıtma sistemleri size birçok fayda sunar. Topraksız tarımda kullanılan tarımsal su arıtma sistemleri, kontrollü bitki büyümesini sağlamakta ve verimi büyük ölçüde artırmaktadır. Su tasarrufu sağlamakla birlikte sudaki tüm zararlı maddeleri de uzaklaştırır. Böylece gübre ve ilaca gerek kalmaz. Ortaya çıkan ürünler yüksek kalitededir. Tarımsal su arıtma sistemleri hakkında bilgi almak isterseniz telefon numaralarımızı arayabilirsiniz.

Tarımsal su arıtmanın özellikleri

Tarımsal su arıtma sistemleri, sudan zararlı organizmaları uzaklaştırmak için kimyasal içermeyen tamamen organik bir çözümdür. Sonuç olarak bitki köklerine çözünmüş oksijen sağlayarak daha hızlı büyümeyi sağlar. Membran filtrasyon işlevi ile atık suların tekrar kullanılmasını sağlayan su arıtma sistemleri aynı zamanda su kaynaklarının tükenmesini de önlemektedir. Tarımsal alanlardaki su arıtma sistemleri ile ilgili sorularınız varsa daha fazla bilgi almak ve çözüm geliştirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

sutema sutema sutema
sutema
 Hemen Ara
sutema
  WhatsApp
SUTEMA Su Arıtma Sistemleri

flag KREDİSİ İLE TÜM CİHAZLARDA TAKSİT İMKANI !
0 312 339 73 43
0 530 581 33 09